Duurzaam

De afgelopen tijd is het klimaat en de opwarming van de aarde veel in het nieuws. In 2015 werd er door vele wereldleiders in Parijs een klimaatakkoord getekend om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De landen die deel uitmaken van dit Klimaatakkoord moeten hun CO2 uitstoot reduceren. Nederland wil in 2050 CO2 neutraal zijn. Ook voor huiseigenaren is het daarom belangrijk om te verduurzamen en uw huis te voorzien van energiebesparende maatregelen.

Met alle stimuleringsmaatregelen, subsidies en kortingen op de hypotheekrente is het geen slecht idee om eens te kijken naar de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen.

Steeds meer hypotheekaanbieders bieden daarom een zogenaamde ‘verduurzaamheidshypotheek’ of ‘duurzaamheidshypotheek’ aan waarmee u de woning kunt gaan verduurzamen. Er is veel mogelijk op het gebied van verduurzamen.

Veel hypotheekverstrekkers moedigen het aan om uw woning energiezuiniger te maken; verduurzamen zorgt immers voor meer zekerheid dat woningbezitters hun hypotheek kunnen aflossen dankzij lastenverlaging die de maatregelen met zich meebrengen. Op het moment dat u uw huis wil verduurzamen en niet voldoende eigen geld tot uw beschikking hebt, kunt u een lening of een extra hypotheek afsluiten. Ook is er de mogelijkheid om de overwaarde van uw huis op te nemen voor de financiering van het verduurzamen van uw huis.

Bij het afsluiten van een duurzaamheidshypotheek voor een nieuwe woning kunt u tot 106% van de woningwaarde lenen (in plaats van 100%).

Vaak lijkt het alsof verduurzamen alleen maar een hoop geld kost. Het klopt dat de investering soms groot kan zijn, maar de kosten kunt u snel terugverdienen. De lagere energie en/of gasrekening kan u uiteindelijk veel winst opleveren.

Als uw woning een zuiniger energielabel krijgt zal de woning ook meer waard worden.

Door het isoleren van de woning zal het minder tochten en is de warmte in de woning beter vast te houden. Zo heeft u dankzij vloerisolatie warmere voeten en zal het isoleren van uw muren of het vervangen van uw ramen niet alleen zorgen voor meer warmte maar ook voor minder geluidsoverlast.

Als er teveel vocht aanwezig is in uw huis door gebrekkige ventilatie neemt de kans op schimmel, huisstofmijt en bacteriën toe. Door uw woning te verduurzamen en te voorzien van goede ventilatie zal de luchtkwaliteit verbeteren.

Er zitten weinig nadelen aan het verduurzamen van de woning. Toch kan het zijn dat u de volgende nadelen ervaart bij het verduurzamen van de woning:

Het aanschaffen en installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatieglas kan vrij kostbaar zijn.

Als uw woning een zuiniger energielabel krijgt zal de woning ook meer waard worden.

Dankzij een duurzaamheidshypotheek of een groen depot kunt u de woning gaan verduurzamen, maar hoe? Er zijn nu al een hoop maatregelen die u kunt nemen om uw huis een stukje energiezuiniger te maken en de lijst met mogelijkheden zal de komende jaren alleen maar langer worden.

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren. Het is misschien wel de bekendste en meest gebruikte vorm van verduurzamen. Middels zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw energierekening.

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set van tien panelen inclusief installatie en een omvormer voor de stroom kost gemiddeld rond de €4400. Tien panelen produceren ongeveer 2500 kWh elektriciteit per jaar. Als u de opgewekte stroom levert aan het elektriciteitsnet kunt u bovendien de btw terugvragen die u heeft betaald voor de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen. Het duurt ongeveer 7 tot 10 jaar tot de investering is terugverdiend, maar omdat zonnepanelen een levensduur van minstens 25 jaar hebben, leveren ze een hoop geld op. Met een gemiddelde energiebesparing van €600 zijn zonnepanelen naast een duurzame, ook een financieel slimme investering.

Wanneer u graag energie wil besparen kan het lonen om de spouwmuren te isoleren. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van de uw woning. Door de ruimte te vullen met schuim, piepschuimbolletjes, glas-of steenwol kunt u het huis extra isoleren. In de winter blijft de warmte zo langer binnen en in de zomer zorgt het isolatiemateriaal er juist voor dat de warmte uw huis niet binnendringt.

Hoewel de kosten per huis verschillen, kan er gesteld worden dat spouwmuurisolatie relatief goedkoop is. De kosten liggen rond de €20 per vierkante meter buitenmuur en het rendement is afhankelijk van de ligging van uw huis: bij een rijtjeshuis zult u minder besparen dan bij een vrijstaande woning. De investering zal bij een vrijstaande woning ook groter zijn, omdat u meer muren heeft. Na het plaatsen van de isolatie duurt het niet al te lang voordat de investering is terugverdiend: na ongeveer vier jaar is de besparing groter dan de gemaakte kosten.

Omdat warme lucht opstijgt, kan veel warmte via een slecht of niet geïsoleerd dak uit uw huis verdwijnen. Met het isoleren van uw dak kan u een hoop energie en geld besparen.

Zowel een plat als een schuin dak kan worden geïsoleerd. Een schuin dak kunt u van binnen of van buiten laten isoleren. Ook kan de zoldervloer geïsoleerd worden in plaats van het dak. Zo wordt de zolder in z’n geheel afgesloten van de rest van het huis, waardoor de warmte niet kan ontsnappen. Alle verschillende isolatiemethoden en de verschillende soorten materiaal zorgen dat de kostenplaatjes nogal uiteen kan lopen. Wel kan gesteld worden dat het isoleren van een plat dak en het isoleren van de buitenzijde van een schuin dak de grootste kapitaalinjectie nodig hebben. Het isoleren van de binnenzijde van een schuin dak of de zoldervloer is over het algemeen goedkoper. Wel leveren de eerste twee ingrepen de grootste besparing op, waardoor de investering in alle gevallen zeker de moeite waard is. Gemiddeld gezien duurt het ongeveer 3 tot 7 jaar voordat de isolatie zichzelf heeft terugverdiend. Dit is afhankelijk van het soort dak, het isolatiemateriaal en de kosten die bij het plaatsen van het materiaal horen.

Met het isoleren van uw vloer slaat u twee vliegen in één klap. U bespaart op de energierekening en uw vloer zal gemiddeld ongeveer drie graden warmer zijn waardoor uw wooncomfort erop vooruit gaat. Met behulp van vloerisolatie zorgt u voor een scheiding tussen uw woon- en kruipruimte, waardoor de warmte in uw woning blijft en kou en vocht niet omhoog kunnen komen.

Vloerisolatie is het meest rendabel bij huizen uit de periode 1930 tot en met 1990. Huizen voor die tijd hebben meestal geen geschikte kruipruimte, huizen na de tijd zijn vaak al goed geïsoleerd. De kosten om vloerisolatie aan te brengen verschillen, maar gerekend kan worden op een prijs tussen de €20 en €30 per vierkante meter. Gelukkig levert een geïsoleerde vloer een hoop op. Afhankelijk van de gasprijs kan er voor honderden euro’s bespaard worden, waardoor de investering binnen een paar jaar terugverdiend is. Ervaren doe-het-zelvers kunnen de vloerisolatie ook zelf plaatsen, dit levert uiteraard een nog grotere besparing op.

Dat enkel glas minder goed isoleert dan dubbel glas is bij bijna iedereen wel bekend. Het zal u dan ook niet verbazen dat isolatieglas een breder scala aan mogelijkheden heeft. Het plaatsen van bijvoorbeeld HR++ glas kan zelfs ten opzichte van dubbel glas nog een energiebesparing tussen de 10 en 20 procent opleveren. Isolatieglas is daarom in veel gevallen een interessante optie wanneer u van plan bent uw huis te verduurzamen.

Als u erover nadenkt om de ramen (extra) te laten isoleren, moet u naast de staat van uw ramen ook naar de staat van de kozijnen kijken. Het kostenplaatje kan sterk verschillen per huis. U moet in ieder geval per vierkante meter glas ongeveer tussen de €70 en €100 rekenen. Hierbij geldt uiteraard hoe beter het glas isoleert, hoe groter de investering. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt door middel van de U-waarde, de hoeveelheid warmte die een raam per vierkante meter over tijd doorlaat, en hoe beter u uw ramen isoleert, hoe kleiner deze U-waarde is. Zo is de U-waarde van enkelzijdig glas 5.5 en bij dubbel glas rond de 3. HR++ glas heeft een U-waarde rond de 1.5. Mocht u enkele glazen vervangen door HR++ glazen, duurt het ongeveer 10 jaar voordat u de investering hebt terugverdient. Als u al dubbel glas hebt, duurt dit langer.

Steeds meer mensen verwarmen hun woning door middel van een warmtepomp. Het is een duurzaam alternatief of een aanvulling op de cv-ketel. Een warmtepomp maakt gebruik van aanwezige warmte in de lucht, bodem of grondwater om uw woning efficiënt van warmte te voorzien. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Zo heeft u de hybride pomp die werkt als aanvulling op de cv-ketel. Zodra het buiten kouder is heeft u alsnog de cv-ketel nodig die bijspringt. Met deze warmtepomp bespaart u ongeveer 50 tot 90% op uw gasverbruik. Bij een all electric warmtepomp kunt u, indien u elektrisch kookt, helemaal van uw cv-ketel af. Om het gehele huis te voorzien van warmte heeft deze warmtepomp een groot buffervat, waar u wel ruimte voor moet hebben in huis.

De kosten van een warmtepomp lopen uiteen. De systemen die warmte uit de grond halen zijn meestal duurder, omdat hiervoor diepe putten gegraven moeten worden. De kosten van deze geothermische pompen liggen meestal tussen de €10.000 en €20.000.

Bij een systeem waarvoor geen ingrijpende veranderingen nodig zijn ligt de prijs een stuk lager: tussen de €5.000 en €7.000. Met het installeren van een warmtepomp hoeft u minder of geen aardgas meer te betalen, waardoor de pomp zich in de loop van de tijd terugverdient. Vanwege de verschillende soorten pompen is een eenduidige terugverdientijd lastig in te schatten. Het zal tussen de zeven en vijftien jaar duren om de investering terug te verdienen. Er is zijn verschillende subsidies voor het installeren van een warmtepomp.

Als u erover nadenkt om een warmtepomp aan te schaffen moet uw huis vooraf goed geïsoleerd zijn. Voor de woningen die na 1995 zijn gebouwd geldt dat zij in de meeste gevallen al voldoende geïsoleerd zijn om een warmtepomp te installeren.

Een zonneboiler kunt u installeren om het water in huis te verwarmen. Het bestaat uit een aantal collectoren die op het dak worden geïnstalleerd en een opslagvat. Vaak wordt de zonneboiler aangesloten op de cv-ketel, omdat de zon niet het hele jaar voldoende warmte oplevert.

De kosten van een zonneboiler liggen tussen de €2.500 en de €5.000 afhankelijk van het aantal collectoren. Bij deze prijs zitten installatiekosten inbegrepen, het onderhoud kost afhankelijk van het type boiler rond de €20 per jaar. Doordat er middels het gebruiken van de zonneboiler gas bespaard wordt, verdient u jaarlijks tussen de €65 en €185 terug op uw investering. De terugverdientijd van een zonneboiler ligt boven de 25 jaar. Het is goed om te weten dat er middels subsidie op de boiler bespaard kan worden. Bij subsidies voor duurzaam wonen leest u meer over de mogelijkheden.

Met nieuwe technologieën als zonneboilers en warmtepompen zou u bijna vergeten dat er ook op het gebied van uw cv-ketel winst te behalen valt bij het verduurzamen van uw woning. Ook op het gebied van cv-ketels blijft de techniek innoveren. Zo is er in de nieuwste HR107-ketel een rendement van meer dan 100% mogelijk. Dit komt doordat er bij het verwarmingsproces gebruik wordt gemaakt van de warmte uit de waterdamp die ontstaat bij de verbranding.

Een cv-ketel moet ongeveer eens in de 15 jaar worden aangeschaft, omdat anders door slijtage lekkages kunnen ontstaan waar gevaarlijke stoffen als koolstofmonoxide bij vrij kunnen komen. Een nieuwe cv-ketel kost tussen de €1.300 en €3.000, maar afhankelijk van uw voorgaande ketel kan dit bedrag door het verhoogde rendement binnen 5 tot 10 jaar worden terugverdiend. Bij het kopen van een nieuwe cv-ketel is ook de aanschaf van een zonneboiler het overwegen waard. Deze boiler gebruikt geen gas en is dus een milieuvriendelijker alternatief.

Bij het kopen van een nieuwe cv-ketel is ook de aanschaf van een zonneboiler het overwegen waard. Deze boiler gebruikt geen gas en is dus een milieuvriendelijker alternatief.

Het dichten van kieren in uw huis is een relatief eenvoudige ingreep, die u daarom goed zonder de hulp van installateurs kunt doen. Naden en kieren bevinden zich onder andere rond kozijnen, ramen en deuren, en door op deze plekken tochtstrippen aan te brengen kan er makkelijk een hoop energie bespaard worden. Door kieren te dichten kan een gemiddelde tussenwoning snel €50 per jaar besparen, waardoor de materiaalkosten snel zijn terugverdiend. Bij het dichten van kieren is het van belang om te kijken of uw huis nog wel genoeg geventileerd wordt: de luchtverversing kan door toenemende isolatie afnemen en dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een nul-op- de-meter-woning is een woning waarbij het netto energiegebruik nul is. Dit houdt in dat de woning over het gehele jaar net zoveel of zelfs meer energie opwekt dan de woning verbruikt. Het huis is energieneutraal en de energierekening van de bewoners is nul euro. Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meter-woning zijn. Dit betekent ook dat er geen aardgasaansluiting aanwezig is. Om een nul-op-de-meter-woning genoemd te mogen worden dient een woning aan verschillende eisen te voldoen:

  • De woning heeft een energieprestatiecertificaat gekregen
  • Uit het energieprestatiecertificaat moet blijken dat het energieverbruik gelijk of lager is dan de hoeveelheid energie die wordt opgewekt
  • Er moet extra energieopwekking aanwezig zijn voor gebruikers gebonden energie. De hoeveelheid verschilt afhankelijk van het type woning.

Als u van plan bent om twee of meer maatregelen te nemen om uw huis energiezuiniger te maken kunt u subsidie krijgen. Deze subsidie bedraagt maximaal €10.000. Wanneer u de woning energieneutraal maakt kunt u een bonussubsidie krijgen. Deze Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) is landelijk geregeld. Dat betekent dat u de subsidie kunt combineren met gemeentelijke subsidies of een lening. Hoeveel u precies kunt krijgen aan subsidie hangt af van het type woning en de maatregelen.

Subsidies voor duurzaam wonen

Subsidies kunnen uitkomst bieden als u wilt verduurzamen maar daarvoor niet of onvoldoende eigen middelen heeft. Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen nemen kunnen terecht bij de rijksoverheid, provincies en/of de gemeente voor verschillende subsidies. Via de energiesubsidiewijzer kunt u kijken voor welke subsidies uw woning in aanmerking komt. U kunt de verschillende subsidies combineren met elkaar en met andere financieringsmogelijkheden zoals een duurzaamheidshypotheek.

Leningen voor duurzaam wonen

Provincies en gemeente willen energiebesparende maatregelen stimuleren en bieden daarom de duurzaamheidslening aan. U kunt tegen gunstige voorwaarden geld lenen om de duurzame aanpassingen aan uw huis te financieren. Via de energiesubsidiewijzer kunt u erachter komen welke duurzame leningen uw gemeente en provincie aanbiedt en wat de voorwaarden zijn. Naast gemeenten en provincies bieden ook banken en kredietverstrekkers een duurzaamheidslening aan. Zo bieden onder andere Rabobank, ING en ABN AMRO een duurzaamheidslening voor particulieren.

Close Menu