Starters

Eén van de mijlpalen in uw leven: uw eerste huis kopen. Funda afstruinen naar een goedkope kluswoning of kiezen voor een droomhuis waar u direct in kunt trekken. Leuk, maar ook spannend. Want tegelijkertijd met de grootste aankoop in uw leven, sluit u een grote lening af. We vertellen u alles over uw eerste hypotheek.

De hypotheek voor mensen die voor het eerste een huis gaan kopen, noemen we een startershypotheek. Vaak is dit een annuïteiten of lineaire hypotheek. Voor starters op de woningmarkt zijn dit de twee hypotheekvormen waar nog hypotheekrente aftrek voor geldt. Er kan ook nog gekozen worden voor een aflossingsvrije hypotheek, al is er dan geen recht op belastingvoordeel. U kunt hier voor kiezen wanneer u de maandlasten enigszins wilt drukken.

Heeft u een studieschuld? Geen zorgen, als u een lening van DUO hebt kunt u gewoon een hypotheek afsluiten. Helaas zorgt een studieschuld er wel voor dat u minder mag lenen voor een hypotheek. U betaalt maandelijks de studiefinanciering terug en heeft dus hogere vaste lasten. Dat bedrag kunt u dus niet uitgeven aan uw hypotheek.

Heeft u een flexibele arbeidsovereenkomst en nog geen onbepaalde tijd contract? Om makkelijker een hypotheek te krijgen kunt u gebruik maken van de perspectiefverklaring. Deze verklaring is een bewijs waarbij niet alleen het arbeidscontract van belang is. Ook uw achtergrond telt mee, denk hierbij aan zaken als uw opleiding, werkervaring en uw functie. Bovendien wordt er gekeken naar de arbeidsmarkt. Op basis van deze gegevens wordt beoordeeld of uw inkomen in de toekomst stabiel blijft. Kortom, in plaats van baanzekerheid telt inkomensperspectief. Klik hier voor meer informatie over de perspectiefverklaring.

Vanwege de oplopende prijzen voor woningen is het voor de starter doorgaans lastig(er) om een eerste woning te kopen. We zien dat ouders vaak bereid zijn een financieel duwtje in de rug te geven door middel van een schenking of lening.

De optie waarbij geldt aan het kind wordt uitgeleend noemen we een familiebank. Hier kan voor beide voordeel aan zitten. Er is namelijk een (groot) verschil tussen de rente die bij een geldverstrekker betaald moet worden voor een lening en de rente die een bank betaalt op een spaarrekening. Het ene familielid betaalt bij een bank meer rente voor zijn lening dan het andere familielid rente krijgt op zijn spaargeld. Het verschil kan oplopen tot enkele procenten.

Door de handen ineen te slaan, kan er een gezamenlijk voordeel behaald worden door geld binnen de familie te lenen. De geldlener betaalt minder rente voor zijn lening en/of de geldverstrekker krijgt meer rente op zijn spaargeld. Gezamenlijk is er altijd een voordeel. Het is belangrijk dat de gewenste uitgangspunten goed worden vastgelegd en uitgevoerd worden. Wij helpen u graag bij de vormgeving hiervan.

Overigens is een startershypotheek niet hetzelfde als een Starterslening. De Starterslening is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor de aankoop van je eerste koophuis. Het is een extra lening naast je normale hypotheek. Met de Starterslening kan je het verschil overbruggen tussen de prijs van het huis en je maximale startershypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten is verantwoordelijk voor deze Startersleningen en gemeentes geven deze lening uit onder voorwaarden. Klik hier voor meer informatie over de Starterslening.

Close Menu