Het kooptraject

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Oriënteren
U koopt natuurlijk niet ineens een woning. Waarschijnlijk zal dit de grootste aankoop in uw leven zijn, dus daar gaat een periode van nadenken aan vooraf. Wellicht bent u zich wel al enige tijd aan het oriënteren. Wat is het aanbod en wat komt er allemaal kijken bij het aankopen van een woning? Gaandeweg vormt u zich een beeld van wat u (niet) wilt en hakt u de knoop door; we gaan er voor! Er komt veel kijken bij het gehele traject en de (financiële) belangen zijn aanzienlijk. Het is verstandig dat u zich goed laat informeren en bijstaan door de juiste professionals. Het traject begint met het inwinnen van financieel advies.
Financieel advies
De meeste mensen hebben voor de aankoop van een woning een lening nodig. Een dergelijke lening wordt aangeboden door banken, verzekeraars of zogeheten regiepartijen. Ook bij familie of een BV kunt u geld lenen. Wij bespreken met u alle mogelijkheden, uw maximale en verantwoorde hypotheek en wat dit voor uw financiën betekent. Doordat dit op vóórhand al helder is kunt u snel schakelen bij de onderhandeling en de voorwaarden van uw bod optimaliseren. Hierdoor onderscheidt u zich van de concurrentie en krijgt zo een betere onderhandelingspositie wat in deze markt hét verschil maakt.
Makelaar
Zodra u weet wat uw financiële slagkracht is kunt u het gesprek met de makelaar aan gaan. Met de makelaar bespreekt u uw woonwensen als gewenste buurt, minimaal aantal kamers en vierkante meters. Maar geef ook vooral aan wat u niet wilt! De makelaar kan op basis van uw wensen aangeven wat een dergelijke woning zal kosten. Wanneer dit is afgestemd kunt u starten met de zoektocht naar uw droomhuis. De makelaar begeleid u hierbij en gaat mee naar bezichtigingen. De zoektocht naar de juiste woning kan snel gaan (1 week), maar net zo goed ook even duren (>12 maanden).
Onderhandelen
Heeft u eenmaal uw ideale woning gevonden, dan brengt u een bod uit en start daarmee de onderhandeling. In overleg met de makelaar bepaalt u de prijs en andere voorwaarden als voorbehoud van financiering en/of bouwkundige keuring. Het is belangrijk dat u ons op de hoogte houdt, zodat wij een laatste haalbaarheidscheck kunnen doen en mogelijke risico's met u bespreken. Als alle lichten op groen staan kunt u uw definitieve bod uitbrengen. Afhankelijk van het biedingssysteem kunt u één of of meerdere biedingen uitbrengen. De strategie van onderhandelen bepaalt u samen met de makelaar.
Koopovereenkomst
Nadat u de prijs bent overeengekomen, tekent u een voorlopig koopcontract. Laat u door deze benaming niet misleiden; een voorlopig koopcontract is rechtsgeldig. In het voorlopig koopcontract worden de opleverdatum en de koopsom bevestigd. Wat een voorlopig van een 'uiteindelijk' koopcontract onderscheidt, zijn de ontbindende voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de hypotheek niet rond komt, of dat de resultaten van de bouwtechnische keuring niet voldoen aan uw eisen. Wordt aan één van de ontbindende voorwaarden niet voldaan, dan kunt u boetevrij afzien van de koop.
Bouwtechnische keuring
Een bouwtechnische keuring is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning. Door deze keuring krijgt u op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen. De kosten worden uitgesplitst in directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. In de ideale situatie laat u de keuring uitvoeren vóórdat u een bod uitbrengt. Helaas is hier in de huidige markt geen tijd voor. Vandaar dat het doorgaans direct na acceptatie van uw bod gebeurt, zodat u zo snel als mogelijk weet wat de staat van de woning is en daar op kunt anticiperen.
Taxatierapport
Om een hypotheek te krijgen is in de meeste gevallen een taxatierapport nodig. Bij een taxatie wordt de waarde van een woning geschat door een specialist; de taxateur. Aan de hand van vooraf opgestelde criteria bepalen zij een taxatiewaarde. De bevindingen van de taxatie worden vastgelegd in een taxatierapport. Uit dit rapport volgt de marktwaarde van uw woning. Voor uw hypotheekverstrekker is dit van belang, omdat deze zo vast kan stellen in hoeverre het voor hen veilig is u een hypotheek te verstrekken. Los daarvan wilt u natuurlijk weten dat de waarde minimaal gelijk is aan het bedrag dat u er voor gaat betalen.
Hypotheek
In grote lijnen is alles reeds besproken maar voor de volledigheid nemen we nog één keer het advies samen door maar dan gebaseerd op deze specifieke woning. Wij zoeken voor u de beste aanbieder en kijken daarbij naar zowel de rente als de voorwaarden. Als onafhankelijk adviseur kunnen wij op ieder moment de meest geschikte geldverstrekker aanbieden. Wanneer alles duidelijk en akkoord is, dienen we de hypotheekaanvraag in. Er kunnen op dat moment nog wat aanvullende documenten worden opgevraagd. Wij zorgen er voor dat de aanvraag zo snel als mogelijk wordt goedgekeurd.
Waarborgsom
Een waarborgsom wordt altijd in de koopovereenkomst opgenomen om de verkopers financieel te beschermen. Meestal gaat het om 10% van de koopsom. Deze 'aanbetaling' wordt aan de notaris overgemaakt, die het beheert in een depot. Lang niet iedereen heeft voldoende eigen geld om de waarborgsom te voldoen. Kunt u dit bedrag niet zelf ophoesten, dan kunt u dit regelen via een bankgarantie. Daarbij verklaart de bank dat zij garant staan voor betaling van de afgesproken waarborgsom als u uw verplichtingen niet nakomt. Na betaling door de bank zult u dit bedrag wel moeten terugbetalen.
Notaris
Wanneer alles geregeld is en u aan alle verplichtingen heeft voldaan, moet de woning alleen nog officieel worden overgedragen. Daarvoor moet u naar de notaris. De notaris regelt alle juridische zaken rond de overdracht. Zij zijn onafhankelijk en onpartijdig en kijken daarom naar de belangen van de koper én die van de verkoper. Voordat de woning kan worden overgedragen, heeft de notaris onderzoek gedaan: naar de achtergrond van koper en verkoper, het huis, de hypotheeksituatie en mogelijke bijzonderheden in de gemeente. Bij geen problemen en na ondertekening van alle aktes is de woning officieel uw eigendom, gefeliciteerd!
Close Menu