Een Griekse (beleggings)tragedie

Een Griekse (beleggings)tragedie

Spreiden, een lange beleggingshorizon, niet emotioneel reageren op pieken en dalen van de beurs.. We weten allemaal wat de ingrediënten zijn voor een succesvolle beleggingservaring. Tóch zie ik mensen nog vaak verkeerde keuzes maken. Hoe kan ik nou beter laten beklijven wat beleggers vooral niet moeten doen?

De mythe van de Sirenen
Storytelling. Een populaire term, maar wél effectief! Aan mensen die het beste resultaat willen bereiken vertel ik het verhaal van de Sirenen. Sirenen zijn half godinnen; half gier en half mens. Ze lokken zeelieden met hun prachtige gezang. De schepen komen zo dichtbij het eiland en lopen op de rotsen. Ze zingen zó mooi dat niemand het kan weerstaan.

Ook koning Odysseus moet langs deze eilanden en verzint daarom een list. Hij beveelt zijn mannen om hem vast te binden aan de mast en hun oren met wax te dichten.

Als ze in de buurt van het eiland komen, raakt Odysseus bevangen door de Sirenen en probeert hij zich uit alle macht los te maken. Zijn mannen horen echter niets en binden hem nóg steviger vast. Het lukt ze om veilig langs het eiland te varen. En de Sirenen? Die werpen zich uit frustratie in zee en verdrinken.

En wat heeft dit te maken met een succesvolle beleggingservaring?
Simpel! Wees als de mannen van Odysseus. Oren dicht en koers houden richting je oorspronkelijke doel. De Sirenen zijn namelijk erg sterk aanwezig in de hedendaagse tijd. Elke beursbeweging is in het nieuws en financiële blaadjes staan vol met doemscenario’s of gouden bergen. Deze ‘Sirenen’ leiden je af. En als je niet oppast, vaar je met je vermogen op de klippen.

De gevolgen hiervan zijn groot, want slechte keuzes zorgen ervoor dat je pensioen tegenvalt, je kinderen niet voldoende geld voor hun studie hebben of dat je niet de wereldreis maakt die je zo graag wilt.

Vraag maar eens in je omgeving of mensen beleggen. Hoe vaak hoor je niet “Nee joh, dat werkt niet” of “Ik heb alleen maar geld verloren”. Dat zijn ook de Sirenen die je hoort. Bedenk dat niet alleen nieuws, maar ook je omgeving geen enkel benul heeft van jouw situatie. Dit feit betekent automatisch dat je niet moet luisteren naar de ‘raad’ die je krijgt. Wat beter zou zijn, is dat je een ‘Odysseus’ zoekt. Iemand die met jou een strategie bepaalt, waardoor jij wél het rendement haalt dat er is. Want beleggen levert nu eenmaal een goed resultaat op.

Wist je dat de laatste tien jaar wereldwijde aandelen gemiddeld (dus elk jaar) 12,5% rendement opleverden? Stel, je neemt 15 jaar historie mee, dan kom je op een rendement 7,4% gemiddeld uit. En dat is dan inclusief de enorme beurscrisis van 2008!

Geloof me, het is niet mijn doel om iedereen aan het beleggen te krijgen. Wat ik wel wil? Zorgen dat ook jij nu en straks financiële rust hebt. Geen zorgen of je wel goed met pensioen kunt en met alle rust (financiële rust dan) je kinderen laten studeren. Dit bereik je door je persoonlijk te laten adviseren door een ‘Odysseus’.

Close Menu