Zonnige dag, zonnige beurs

Zonnige dag, zonnige beurs

Het is te koud. Of te nat. Te klam of te heet. Het weer in Nederland.. het is ook nóóit goed en het houdt ons altijd bezig. Maar buiten het feit dat het weer effect heeft op ons humeur, heeft het misschien ook invloed op de beurs.

Dat het weer impact kan hebben op aandelen is soms erg zichtbaar. Florida is een van de belangrijkste landbouwstaten in Amerika. En hoewel Florida bekend staat als ‘The Sunshine State’, is ze helaas ook bekend om haar orkaanseizoenen. In 2017 raasde orkaan Irma over de staat. Daarbij veroorzaakte Irma (klinkt lief, maar is ze helaas niet) 2,5 miljard dollar schade in de landbouwsector alleen al. Dit heeft natuurlijk z’n weerslag op de economie. Toch werkt het ook de andere kant op. Sommige aandelen in de bouw en transportsector presteren juist goed, omdat er flink herbouwd moet worden.

Mr. Blue Sky
Het weer heeft dus een zichtbaar en direct effect op ondernemingen. Maar David Hirshleifer en Tyler Shumway (2003) gingen een stap verder. Zij deden een grootschalig onderzoek naar de invloed van zon op de beurs. Dat zag er zo uit:

Nou. Dat verklaart een hoop toch?

Nee, hier wordt u ook vast niet veel wijzer van. Lees anders hun volledige onderzoek en ingewikkelde rekenmethoden hier (mocht u tijd over hebben). Hun conclusie is in ieder geval dat er wel degelijk een correlatie is tussen een zonnige dag en rendement. Hier hangt een groot psychologisch aspect aan vast, namelijk (let op.. open deur) dat mensen op een zonnige dag een beter humeur hebben. Mensen reageren dan minder actief op slecht nieuws en verkopen hun aandelen dan niet. Bovendien zijn mensen op een zonnige dag geneigd om zaken minder uit te pluizen. Ze krijgen een soort ‘go with the flow’-mentaliteit, waardoor ze sneller (bij)kopen. Is het slecht weer? Dan zoeken ze zaken gedetailleerd uit, gaan ze twijfelen en kopen ze geen aandelen.

Dus, moet u rekening houden met het weer?
Als het regent, neem een paraplu mee, maar ga uw beleggingen er niet op inrichten. Hirshleifer en Shumway zagen dat zon een positief effect kan hebben op rendement. Maar niets is zo veranderlijk als het weer, dus dat betekent dat u veel moet handelen. En continue aan- en verkopen kost geld, dus dat behaalde rendement valt dan meteen in het niet. Daarnaast wordt het bij extreme weersomstandigheden, zoals orkanen, al in de aandelenprijs meegerekend. Daar kunt dus u alleen maar op speculeren, met succes als u een orkaan kunt voorspellen.

Laat u zich dus niet gek maken door allerlei alternatieve beleggingstheorieën. Blijf bij uw plan!

Close Menu