Help, een (beleggings)beer

Help, een (beleggings)beer

Als de beurs een tijdlang daalt, dan spreekt men over een ‘bear market’. Een beermarkt als ik dit zo vrij mag vertalen. Waarom de vergelijking met een beer? Omdat de beurs eerst ‘gaat staan’ en dan naar beneden slaat. Een stier (bull market) staat dan weer symbool voor een opgaande beurs. Die valt namelijk omhoog aan.

Bereid u voor op een daling
De beurs beweegt altijd. Het gaat nu al een tijd goed op de beurs, maar er kan natuurlijk een moment komen dat het gaat dalen. Hoe moet u daarmee omgaan?

9 beleggingsblunders die beleggers maken tijdens een daling
Leer van de fouten die anderen hebben gemaakt. Beleggingsblunders zorgen er namelijk voor dat u minder vermogen opbouwt. Hier komen ze:

 1. De geschiedenis niet kennen
  De beurs stijgt in 75% van de tijd en daalt dus de andere 25%.

 2. De 75/25 regel vergeten
  Wees u bewust, dát de beurs dus ook gaat dalen.

 3. Niet aan het plan houden
  Voordat u begint met beleggen, maakt u een plan voor de komende jaren. U heeft een vermogensdoel bepaald voor in de toekomst, dus houd de focus daarop.

 4. Denken dat de glazen bol werkt
  Sommige beleggers denken dat ze kunnen voorzien wat gaat gebeuren, en nog erger; ze handelen hiernaar. Het is onmogelijk om de beurs te timen, dus doe het niet!

 5. Luisteren naar de verkeerde mensen
  We hebben allemaal zo’n vriend of familielid die u ongevraagd raad geeft. Helemaal over beleggingen. Luister er niet naar. Ze kennen uw situatie niet, praten vaak zonder enige echte kennis of hebben er een belang bij. Vaar uw eigen koers.

 6. Te vaak kijken naar de portefeuille
  U belegt voor de lange termijn, dus waarom zou u telkens inloggen en kijken naar de ontwikkeling van het vermogen? Hoe vaker u kijkt, hoe meer dalingen u ziet. Als u echter maar eens per jaar kijkt, eens per drie jaar of misschien zelf eens per tien jaar, dan ziet u weinig rode cijfers. Dit maakt uw ervaring beter en voorkomt dat u emotionele keuzes maakt.

 7. Vergeten waarom ze begonnen zijn met beleggen
  Beleggen doet u met een doel. U wilt eerder stoppen met werken, uw hypotheek aflossen of (klein)kinderen helpen met een goede start. Als u dit kunt doen met een spaarrekening, dan was dat ons advies wel geweest. U belegt niet voor niets, vergeet dat niet!

 8. Niet realiseren dat hun adviseur hen wilt helpen
  Ik zie mezelf als de buffer tussen u en uw beslissing. Zeker als het gaat om uw beleggingen. Zoals u vast weet, speelt emotie een grote rol bij financiële keuzes. Helaas is die emotie niet de beste raadgever en daarom sta ik daar graag tussen. Als u vragen of zorgen heeft, mag u me altijd bellen

 9. Stelling nemen in plaats van vragen stellen
  Als een belegging het slecht doet willen mensen direct switchen: “We moeten over naar een andere belegging”. Bij uw dokter neemt u ook geen stelling: “Dit medicijn is niet goed, ik stap over”. Nee daar vraagt u: “Is het verstandig om over te stappen naar een ander medicijn en welke bijwerkingen heeft deze?” Dit is ook slim als u gaat beleggen. Stel vragen over de strategie en fondskeuze, maar doe geen stelling als: “We moeten nu niet beleggen in …”.

Samen zorgen we dat u financiële rust krijgt en houdt.

Close Menu