Wat we van beren kunnen leren

Wat we van beren kunnen leren

Ik zag laatst een programma over de winterrust van beren en winterslaap van een nachtzwaluw. Die dieren verlagen hun hartslag (en soms zelfs hun eigen lichaamstemperatuur) om de koude voedselarme periode door te komen. Dit lijkt me een uitstekende manier om ook als belegger een koude beleggingsperiode te overbruggen. Nu stel ik niet voor dat u als belegger uw lichaamstemperatuur verlaagt, maar een verlaagde hartslag zou geen kwaad kunnen;)

Dit moet u niet doen bij een afkoelend beursklimaat
Als u mijn blogs (soms) leest, weet u dat ik vind dat beleggen voor de lange termijn is. U heeft echt de tijd nodig om tot goede gemiddelde rendementen te komen. Helaas ervaar ik (te) vaak dat mensen naar hun beleggingen op korte termijn kijken. Helemaal als het even tegenzit op de beurs.

Bij een afkoelend beursklimaat worden beleggers steeds onrustiger. Ik ken mensen die op dat moment gaan twijfelen over hun keuze. Sommigen denken zelfs het juiste uitstapmoment gevonden te hebben. Die twijfel doet meer kwaad dan goed. Onderzoek wijst namelijk uit dat juist deze emotionele keuzes rampzalig zijn voor het rendement.

Dit moet u wèl doen bij een afkoelend beursklimaat
Neem een voorbeeld aan de dieren in de winter. Als belegger zou het slim zijn om een winterslaap te nemen als de beurs daalt. Probeer uzelf te dwingen om even niet naar uw portefeuille te kijken. En niet alleen tijdens minder goede periodes, maar zéker ook tijdens een positieve beurs. Sterker nog; het is misschien wel slim om helemaal niet te kijken de eerste vijf jaar. Begrijp me niet verkeerd. Ik bedoel niet dat u uw vermogen aan het lot moet overlaten. Integendeel, de door mij geselecteerde vermogensbeheerder en ik houden toezicht op uw portefeuille. Aan de hand van de afbeelding hieronder leg ik uit wat ik bedoel.

U ziet in de afbeelding staafjes en balletjes. De groene staafjes zijn de rendementen van een heel kalenderjaar. Laten we 2016 als voorbeeld nemen. Dat jaar leverde de wereldwijde aandelenindex 11,4% rendement op. U ziet bij elk jaar ook een rood balletje. Het rode balletje laat de grootste daling binnen dat jaar zien. In 2016 was dat -15,2%. Een grote daling! Dat kan u behoorlijk onrustig maken.

Kijk nog eens naar de afbeelding. U kunt zien dat 28 van de 38 kalenderjaren positief eindigen. U heeft dus veel jaren met mooie rendementen. Maar let op; elk jaar heeft een rood balletje. Elk jaar kunt u dus een moment van onrust ervaren.

Dus, merkt u dat de beurzen laag staan? Houd een acute winterslaap! Verlaag uw hartslag, denk aan de toekomst en laat mij uw portefeuille in de gaten houden. Dit levert u twee dingen op.

  1. Rust
  2. Een beter rendement
Close Menu