De rendementsillusie van 2019

De rendementsillusie van 2019

De paradijsvogel. Een bijzonder beestje dat wereldberoemd werd door Sir David Attenborough. De stem van BBC’s Planet Earth heeft een enorme voorliefde voor deze vogels. Vooral het mannetje is opvallend, want hij spant zich enorm in om vrouwtjes te lokken. De ene vogel maakt de vloer van zijn plekje helemaal vrij van takken en blaadjes, terwijl een andere soort een bijzonder dansje doet met een prachtige verendos.

Dit ritueel zie ik ook met de start van een nieuw jaar. Dan begint de dans der vermogensbeheerders. Allemaal lonken ze naar u, de klant. De manier waarop is alleen erg vergelijkbaar en voorspelbaar.

Rendement! Daar draait het om bij het verleiden van klanten. En op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat het eenvoudig is om met cijfers te goochelen.

Een goed voorbeeld daarvan is dit jaar. Dit jaar zijn de lange termijnrendementen ineens erg belangrijk geworden. Waarom? Omdat in de lijstjes met 10-jaars-rendementen het extreem slechte beursjaar 2008 wegvalt. En dat verandert nogal wat.

In de afbeeldingen hieronder ziet u dat het gemiddelde rendement van wereldwijde aandelen gestegen is van 7,7% (Datasheet 2018) naar 12,5% (Datasheet 2019). En dat laatste is natuurlijk erg aanlokkelijk. Wie wil dat nu niet? Ik vind het echter geen goede manier om klanten te benaderen. Het vertroebelt namelijk het beeld en de verwachting. Het is namelijk niet realistisch om 12,5% rendement te verwachten op lange termijn. Historisch gezien moet u eerder denken aan 7 of 8%. Een realistische verwachting is belangrijk om teleurstellingen te voorkomen.

Datasheet 2018
Datasheet 2019

Dé bewezen strategie om rendement te behalen
Wat verder opvalt aan de paringsdans van vermogensbeheerders, is dat vooral vermogensbeheerders zich laten horen die een goed jaar hebben gehad. Het ‘zie-je-wel’-gehalte is hoog. Mijn “supergoed doorgedachte en bewezen algoritmische strategie” heeft gewerkt. Tsja, dat is achteraf altijd makkelijk praten. Ik doe het graag anders. Daarom werk ik graag samen met u en andere klanten op basis van een doorlopende relatie.

Waarom dat is? Omdat dát vooral rendement oplevert. Als we elkaar kennen en vertrouwen, dan is het mogelijk om samen klassieke beleggingsfouten te voorkomen. 

Ik help u graag om niet de fouten te maken die uw buurman misschien wel maakt. Zo krijgt u het rendement dat u nodig heeft om uw doelstelling te behalen. De rol die ik graag vervul is die van Sir David Attenborough:

Ik beoordeel en onderzoek de verschillende paringsdansen van vermogensbeheerders. U hoeft niets anders te doen dan rustig te zitten en soms een keuze te maken die echt bij u past. Uiteindelijk wilt u niet het hoogste rendement, maar een onbezorgd leven waarin u kunt doen wat u wilt. Toch?

Close Menu