Hoe je beleggingsrendement te verhogen?

Hoe je beleggingsrendement te verhogen?

Als je gaat beleggen met een bepaald doel, eerder stoppen met werken bijvoorbeeld, welke factoren zorgen voor een goed nettorendement? Een rendement dat ook de vijand voor je geld verslaat; inflatie. Deze vraag lijkt makkelijker te beantwoorden dan die is. Het antwoord van professionals is vaak: “We kijken naar de P/E van de onderliggende aandelen en gaan dan…blablabla”, “Door rekening te houden met de te verwachten economische omstandigheden, zal….jadi jadi jada.”.

Wat zorgt voor rendement in elke beleggingsportefeuille? En hoe oefen jij daar invloed op uit?
Allerlei economische, bedrijfseconomische of politieke omstandigheden hebben gevolgen in de portefeuille. Daar hebben we weinig invloed op, dus laten we eens kijken naar zaken die wél beter te meten zijn.

De volgende lijst loopt op van minst belangrijk naar meest belangrijk. En elk volgend punt kan door verkeerd gebruik alle eerdere punten tenietdoen.

 1. Laat je niet verleiden door marketing
  Dit is het punt waar de professionals en de media erg druk over doen. Door slimme marketing en mooie verhalen over winnaars en verliezers proberen partijen hun toegevoegde waarde te laten zien. Tuurlijk is een goede selectie belangrijk, maar een groot deel van het resultaat komt door geluk en niet door vaardigheid.

 2. Let op goede prijs-kwaliteitverhouding
  Kosten zijn belangrijk. Hoe hoger de kosten, hoe lager het rendement. Dit gaat niet volledig op, want voor kwaliteit moet je soms betalen. Het is echter wel van belang om kritisch te blijven. Een onderzoek laat zien dat 1,1% meer kosten wel tot 25% minder opbrengst leidt na 30 jaar.

 3. Verdeel je vermogen
  Hoe je vermogen verdeeld wordt is belangrijk. De optimale verdeling tussen aandelen en obligaties is onderwerp van vele studies. Telkens blijkt dat een goede verdeling belangrijker is dan selectie van de beleggingen. Want ook al selecteer je heel goed, als je maar 15% in aandelen belegt, heb je minder rendement op de langere termijn dan iemand die in 30% aandelen belegt.

 4. Focus op lange termijn beleggen
  Hoe langer je hebt, hoe beter je resultaat. Einstein omschreef ooit het 8e wereldwonder. De magie van het rente-op-rente-effect. Elk jaar dat je toevoegt aan je horizon kan een groot verschil maken. Hoe zorg je voor een lange termijn? Door vandaag te beginnen!
 1. Stel je nederig op
  Als je begint met beleggen, wat weet je er dan vanaf? Weinig tot niets. Je gaat dus ervaren wat beleggen betekent. Hoe nederiger je bent en hoe meer je open staat om te leren, hoe beter voor je resultaat. Als je leert welke fouten je zelf maakt en je hulp durft te vragen, gaat je rendement met stappen omhoog.
 1. Emotie is je grootste vijand
  De grootste impact op je resultaat komt door je gedrag tijdens stressmomenten. Vele onderzoeken (bv. van Dalbar) laten zien dat beleggers de grootste vijand zijn voor een goed rendement. Paniek, angst, kuddegedrag en vergelijken zijn hier een paar voorbeelden van. Gemiddeld behalen beleggers nog niet eens het rendement van een spaarrekening. Ze verkopen te snel, kopen te laat, handelen te veel. Dit is bijna altijd te wijten aan de emotie. En dit kun je onder controle te houden. De beste manier is met een expert samen te werken, die je wijst op de domme fouten die je op het punt staat te maken.

Beleggen is voor veel mensen noodzakelijk. Zonder rendement op je geld is het simpelweg niet mogelijk om eerder te stoppen met werken, je inkomen aan te vullen of je kinderen laten studeren. Helaas is dit geen leuke boodschap. Het goede nieuws is dat beleggers die bovenstaande punten herkennen en erkennen zomaar een prachtig resultaat kunnen halen. En dit leidt tot het behalen van je wensen en doelen!

Close Menu